Büyüklerimiz yine haklı çıktı! En değerli yerlerini çöpe atıyoruz ama asıl onlar vücudun savaşçı hücreleri…

“`html

Meyve ve Sebzelerin Kabukları: Sağlığımız İçin Neden Önemli?

Birçok meyve ve sebzenin kabukları, lif, vitamin ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Özellikle elma, armut, patates ve salatalık gibi besinlerin kabuklarını tüketmek, onların besin değerini önemli ölçüde artırır. Ancak, kabukları yemeden önce iyice yıkanması şarttır.

Bazı meyve çekirdekleri de sağlıklı yağlar ve proteinler içermektedir. Örneğin, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve nar çekirdekleri, besleyici ve lezzetli atıştırmalıklar olarak tercih edilebilir. Peki, hangi meyvenin kabuğu ve hangi meyvenin çekirdeği daha faydalı? En yüksek verimi alabilmek için meyve ve sebzeleri nasıl tüketmeliyiz? Diyetisyen Gülçin Işık bize anlatıyor.

VİTAMİNLERİ ÇÖPE ATMAMALIYIZ!

Diyetisyen Gülçin Işık, kabuğu ile tüketilmesi en kolay meyvenin elma olduğunu belirtiyor. Geçmişte insanların elmayı kabuksuz yemeyi tercih ettiklerini, ancak artık bunun yanlış olduğunu anladıkları için kabuğuyla yemeyi tercih ettiklerini aktarıyor. Işık, elmanın kabuğunu yemenin faydalarını şu şekilde açıklıyor:

ELMA KABUĞU VÜCUDUN GÜÇLENDİRİCİSİ

“Elma kabukları, lif açısından zengin ve yüksek miktarda flavonoid içeriyor. Flavonoidler, kanserle mücadelede ve gribal enfeksiyonlarla savaşmada önemli rol oynayan bağışıklık sisteminin savaşçı hücreleridir. Bu nedenle kabuğunu soymadan tüketmek, vücudumuz için oldukça faydalı olacaktır,” diyor Işık.

Işık, elmanın kabuğuna uygulanan parafinin potansiyel zararlarına dikkat çekiyor. Parafin, elmanın raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanıldığından vücut için zararlı olduğunu belirtiyor. Eğer elmanın kabuğunu yediğimizde bu maddeyi fark edersek, karbonat ve sirke ile iyice yıkamamızı veya kabuğunu soyup tüketmemizi öneriyor.

KİVİ KABUĞU: GERÇEK HAZİNE

Diyetisyen Gülçin Işık, kivinin tüylerle kaplı kabuğunun altında, bakteri önleyici ve lif zengini bir tabakanın bulunduğunu belirtiyor. Bu tabaka, cilt ve saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Kiviyi kabuğuyla doğrayarak tüketmenin ya da smoothie’lere eklemenin iyi bir seçenek olduğunu ifade ediyor. “Kivi kabuğunu ne kadar ince soyarsanız, o kadar çok antioksidan almış olursunuz,” diye ekliyor.

PORTAKAL VE MANDALİNADA NELER VAR?

Portakal ve mandalinanın kabuklarını soyduğumuzda, altından çıkan beyaz yapıları çoğu zaman dikkate almayız. Ancak, bunlar C vitamini ve lif açısından oldukça zengindir. Gülçin Işık, sindirim sorunları yaşayanların bu bölümü atmak yerine tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.

Işık, mandalina ve portakalın posasıyla tüketilmesinin daha yararlı olduğunu söylüyor. Ayrıca, portakal kabuğu reçeli yapmanın da sağlık açısından faydalı olduğunu belirtiyor ve “Portakal kabuğu, iç kısmından daha fazla C vitamini içerir,” diyor.

Narenciye türleri, özellikle tüketildikten sonraki iki saat içinde DNA’nın kanser hasarına karşı dayanıklılığını artırıyor. Bunun sebebi, kabuklarda bulunan bazı narenciye bileşenleridir. Portakal kabuğu, lif, flavonoid ve vitaminler bakımından zengindir ve mide sağlığı için de faydalıdır.

Bilimsel araştırmalar, portakal kabuğundaki d-limonen gibi kimyasalların hazımsızlığı gidermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yüksek C vitamini içeriği bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.

AYVANIN ÇEKİRDEKLERİNİ DEĞERLENDİRİN

Grip, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıklarda bağışıklık sistemini güçlendiren ayva, aynı zamanda yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncını dengeler. Işık, ayva çekirdeklerinin çay yapımında ya da jel kıvamında kullanılabileceğini vurguluyor. “Ayva tüketirken çekirdeklerini atmayın,” diyor.

ÜZÜM PEKMEZİNİ ÇEKİRDEĞİYLE YAPMANIZDA FAYDA VAR

Üzüm, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olan önemli bir meyvedir. İçerdiği güçlü antioksidan bileşenleri, bağışıklık sistemini güçlendirirken enfeksiyonlarla da mücadele etme gücüne sahiptir. İron eksikliği çeken bireylere üzüm pekmezi önerilen bir besin olmasının nedeni, pekmez yapımında çekirdeklerinin de kullanılmasıdır.

KARPUZ KABUĞU: ŞİFALI BİR BESİN

Mevsimi ne olursa olsun, karpuz kabuğu da sağlık faydaları açısından göz ardı edilmemelidir. Afrika’da insanlar karpuzun kabuğuyla faydalanırken, biz sadece reçel yapmaktayız. Ancak bu kabuğun, kalp hastalıklarından immün sistemi güçlendirmeye kadar birçok yararı bulunmaktadır, bu sebeple mevsimi geldiğinde karpuz kabuğunu değerlendirmekte fayda var.

 

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir